Diyanet gençleri alkole iten nedenleri sıraladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Ağustos 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet gençleri alkol ve uyuşturucu bağımlılığına iten nedenleri sıraladı: Her vesileyle içki içen baba, arkadaş baskısı, özel günlerin "içerek" kutlanması ve parçalanmış aileler..

Türkiye'de alkol ve uyuşturucu madde kullanımındaki artış, Diyanet'i de harekete geçirdi. Gençlerin alkol ve uyuşturucu madde kullanımının nedenlerini ortaya koyan bir çalışma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, ağustos dergisinde bu nedenleri ortaya koyarak, aileleri uyardı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Peker tarafından kaleme alınan çalışmada, şu tespitler yapıldı:

* Arkadaşları içki içen, uyuşturucu kullanan genç, dışlanma korkusuyla istemeyerek bu alışkanlıkları ediniyor. Uyuşturucu kullananların yüzde 71.7'si uyuşturucuyu ilk defa arkadaşlarıyla birlikte kullanmıştır.

* Kitle iletişim araçları ve televizyon önemli rol oynuyor.

* Canlandırıcı, güçlendirici (enerji içecekleri gibi) gibi maddeler de bağımlılık yapar.

* Aile geçimsizlikleri ve parçalanmış aileler gençleri de etkiliyor.

* Üzülünce, sevinince içen bir baba ile doğum günü, yılbaşı, ya da herhangi bir başarının içkiyle kutlanması, özendirici oluyor.


Ne yapmak gerekir? Diyanet'in dergisinde, gençlerin alkol ve uyuşturucu kullanmalarını önlemek için yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

* Çocuğun eğitimine küçük yaştan itibaren dikkat edilmelidir.

* Özgürlük adına çocuklar başıboş bırakılmamalıdır, arkadaşlıklarına dikkat edilmeli.

* Anne-baba, kendi geçimsizliklerini, kavgalarını çocuklarına yansıtmamalıdır. Eğer anne-baba alkol ve uyuşturucu bağımlısı ise bir kliniğe başvurmalıdır.

* Kitle iletişim araçlarında, alkol kullanımını teşvik edici yayınlar yapılmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber